Fåfänga istället för förnuft

Våren gör sitt intåg. Dagarna blir ljusare och värmen är på ingång. Även om det just i år går långsamt.

Det innebär att ganska snart kommer ställen med solglasögon att plockas fram alternativt få en mer framskjuten position i våra varuhus och inte minst mackar.

Vilket är fullständigt vansinnigt!

Hur då???? Sitter nu nittio procent av läsarna och undrar (vågar jag påstå).

Jo, solglasögon behöver inte bara vara en modeaccessoar, det kan också vara ett bra hjälpmedel för att göra dig till en säkrare bilförare eller för att undvika brännskador på ögats hornhinna och dessutom förebygga gråstarr. Brännskador på ögats hornhinna vilket i första steget yttrar sig som smärta i ögat och förvanskat färgseende (allting blir typ blått) och råkar man ut för det vid en serie tillfällen så är det alltså en av orsakerna till gråstarr. Denna åkomma, som i allvarligare fall även leder till att man blir mycket ljuskänslig och får rinnande och svullna ögon, går vanligen under benämningen snöblindhet (har för övrigt fått en lättare släng av det en gång, det är inte det minsta behagligt).

Är det så att vårt språk försöker säga oss någonting.

Japp, så är det. Under några år använde jag en kamera som jag behövde ställa in manuellt och det gav en del intressanta upplysningar i det här sammanhanget. Exponeringsinställningarna går även att hitta om man går in i Egenskaper för de bilder du tagit med din egen digitalkamera, om någon är nyfiken och/eller inte tror vad jag säger. Och exponeringsinställningarna ger sitt tydliga svar. Kameran använder tider som är en fjärdedel till en femtedel så långa på vintern. Och dessutom en bländaröppning om släpper in ungefär en åttondel så mycket ljus.

Vi pratar alltså 32 till 40 gånger mer ljus!! Och (för ögat) värst av allt. Det gäller inte bara synligt ljus. Vi pratar också 32 till 40 gånger mer UV-strålning. Risken för skador på ögat på grund av kraftigt ljus är alltså mindre på sommaren än på vintern. På sommaren står dessutom solen så högt att en skärm eller skärmmössa fungerar alldeles utmärkt många gånger.

Solglasögon ska alltså användas när det är mycket snö runt omkring, även när det är is eller vatten på marken och för all del även när man går på riktigt ljus sand eller vistas nära vatten, eller kombination av båda (alltså på stranden).

Men när ni nu köper årets solglasögon, satsa på ett par solglasögon som är polariserande. Dessa är mycket skönare vid bilkörning eller andra situationer där ni behöver solglasögon som även tar hand om reflexer från en isig eller våt vägbana, eller då reflexer från exempelvis snöig väg. Personligen föredrar jag även glasögon som är grå tonade framför andra färger då jag vill ha korrekt färgseende. Härmed önskar jag också att fler börjar tillverka polariserande solglasögon än tillverkaren Polaroid. Lite priskonkurrens här vore välkommet!

Och dessa solglasögon kan du sedan ha liggande i t.ex. bilen eller jackan även när det blir vinter, för de fungerar ännu bättre soliga vinterdagar än soliga dagar i parken! Så slipper du dessutom bli snöblind.

Likadant kan inte minst mackägare låta stället med solglasögon stå framme över vintern. Utifall det är några den kommande vintern som fått ovälkomna symptom i ögonen under snöskottningen!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s