WRC FIA World Rally Championship del 2

Grafik

Grafiken när man ställer in saker och ting är i enklaste läget. Även om spelet alltså är tre år gammalt (knappt tre år om man ska vara petig) så hade 3d-grafiken funnits i mer än tio år när spelet lanserades 2010, den kom på bred front i slutet av 1990-talet och har även funnits på spelkonsoler sedan tidigt 00-tal, så detta hade kunnat ordnas även om detta spel ganska uppenbart är ett konverterat TV-spel, men uppenbarligen har man inte lagt energi på det.

I själva spelet är däremot grafiken däremot nära nog invändningsfri. Scenerierna är många gånger bedövande och visst har det hänt några gånger att man kör väldigt försiktigt när det är väl återgivet att man kör precis vid ett stup… Kanske saknar den det där sista i form av krispig skärpa som jag fann i demon av WRC 3 men det är verkligen en anmärkning i marginalen. En trevlig sida av grafiken är dock att spelet flyter alldeles utmärkt på min bärbara dator trots att jag ställt upp grafiken så den kör med full skärmupplösning (1366×768). De hack som förekommer har sannolikt inte med spelet att göra utan har att göra med min dator. Jag har inte nollställt datorn precis innan test vilket man ju strängt taget ska göra för att förebygga den typen av svårigheter.

Grafiken får betyget 5 av 7.

AI (Artificial Intelligence)

Detta är ett rallyspel. I rally kör man ju bilarna en och en vilket ställer betydligt mindre krav på artificiell intelligens än i ett racespel där ju AIn även handlar om hur datorn kör de andra bilarna. Här handlar det istället mer om t.ex. hur pass motiverade och välvalda replikerna från Co-Driver och team är.

Låt mig då direkt säga att AIn inte är det här spelets starka sida. För det första är det bara Co-Driven man har kontakt med i bilen och det känns väldigt otroligt (även om jag inte vet) att förarna inte har radiokontakt med teamet under loppen. Det känns konstigt att det ska vara Co-Drivern som har koll på tiderna (har Co-Drivern kontakt med teamet via radio??) Dessutom är Co-Drivens kommentarer många gånger rent av märkliga. Vid något tillfälle menar Co-Driven att man kör skitbra och konkurrenterna knappt ser dammolnet av en när man är ett par sekunder före tvåan. I andra tillfällen får man en kommentar om att man ska se upp för konkurrenterna är upp i baken på en. Då har man minskat försprånget från 21 till 20 sekunder. Vilka tider moståndarna får och när man kör ikapp respektive tappar känns också ibland lite märkligt, men det är kanske som det ska vara, det kan nog vara nog så oberäkneligt i verkligheten också!

Även på andra ställen där spelet ska påverka förarens beteende (se separat rubrik) är AIn inte direkt anslående…

Att Co-Driven hajar till när man krockar eller så är ju däremot helt rätt, men hade varit direkt pinsamt om de missat.

Sedan har vi det där med bilarna och hur de beter sig som nog också ska räknas hit, och även här har jag anmärkningar som dock redovisas under separat rubrik.

AI får betyget 1 av 7.

Mästerskapskänsla

Helt ärligt är jag förvånad över att de inte har lagt mer energi på den sidan av det här spelet. Och inte minst Glamourbiten. Inget publikjubel, inget champangebad, inga presskonferenser. Ingenting i den vägen.

Det finns även ett läge i spelet “WRC Academy” som ska ge dig lite rallyutbildning. Detta läge är rena skämtet. Det är parodi på dålig pedagogik och har man själv någon pedagogisk utbildning vill man bara gråta…

Framgångarna mäts väldigt trovärdigt på så vis att man klarar olika mål och därmed får in mer pengar (sannolikt sponsorintäkter i stor utsträckning) som sedan kan finansiera fortsättningen. Dessutom kan man ju alltså ta sig hela vägen upp från första kontakterna med J-WRC, så totalt får spelet med marginal godkänt på detta område. Men lite glamour skulle inte skada.

Mästerskapskänslan får betyget 3 av 7

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s