Konsten att göra fel.

Skrev precis ett blogginlägg om konsten att göra rätt. Precis som utlovat så ska jag nu göra som jag brukar och påpeka när jag tycker något är fel istället.

Detta inlägg ska handla om den kanske skummaste branschen i Sverige. Datingbranshen.

Grejen är nämligen den här. Vid ett par tillfällen så har det ryktats om att sidor som Facebook ska börja ta betalt av användarna. Vanligtvis skriker då alla användare rakt ut av blotta ryktet. Facebook, Google+, Twitter, netlog, Tagged och hi5, för att ta de sidor som jag känner till, är allihop helt eller nästan helt reklamfinansierade. De två sista sidorna har en funktion där man kan handla med människor ungefär som man gör med aktier (där det också naturligtvis gäller att vara värd så mycket som möjligt). Där tjänar de också lite pengar. Facebook och Google+ tjänar sannolikt en del på Zyngas verksam men totalt sett är dessa sidor mestadels reklamfinansierade.

Men, och här kommer det intressanta: Det gäller inte datingsajter. Inte de flesta i alla fall. Det har fram till nu funnits ett par dejtingsiter som har gratismedlemskap som är begränsade på något sätt, dock fullt fungerande. Spraydate och edarling. Nu har dock Spraydate gått ihop med en av de största betalsajterna, och en av dem som står för de värsta hästhandlarknepen. Något jag inte gillar. Inte alls. Spraydate var nämligen i grunden en rätt bra sajt.

eDarling har bland annat fått på tafsen för att man inte fritt kan söka efter medlemmar men den sidan har jag faktiskt också ett rätt bra intryck av.

Sedan finns det en sida som är helt gratis, Happy pancake. Tyvärr har Happy pancake vad jag sett inte lyckats attrahera särskilt mycket seriösa medlemmar, men men, den är uppe nu medan jag skriver detta, kanske kommer en överraskning?

Den vanligaste lösningen annars är att erbjuda en gratis registrering där du också får komma i kontakt med alla trevliga funktioner för att de ska komma i kontakt med din personlighet. När det sedan gäller kärnan i verksamheten, att kontakta medlemmar, då kostar det pengar. Oftast ganska mycket pengar. Intresseväckande mycket pengar faktiskt.

Bara för att få något att jämföra med när det gäller prenumerationer kan jag jämföra med den enda tidning jag prenumererar på för närvarande. 87:an Axelsson. Den kommer ut med 6 nummer per år vilka kostar 46 kronor styck som lösnummer. Alltså totalt 276 kronor på ett år. Nu prenumererar jag istället och betalar knappt 240 kronor per år eller så där 39 spänn per nummer. Det ger en rabatt på cirka 15 procent. Första numren fick jag som resultat av ett erbjudande som låg i tidningen. Tre nummer för 99 spänn. 33 spänn styck eller en ganska brutal introduktionsrabatt på 28 procent.

Om vi då tittar på dejtingsidorna så kostar de för det första intresseväckande mycket att vara med i dem. Båda sidorna jag hittar lite snabbt just nu som inte har någon matchmakingfunktion, och alltså i grunden är Facebook med singelprofil, kostar 279 kronor i månaden om du betalar en månad i taget. De sidor som har matchmaking kostar mer, i det ena fallet 320 kronor, i det andra fallet 649 kronor (det är för övrigt eDarling, vars gratistjänst fungerar alldeles utmärkt). Två av dessa sidor erbjuder ingen betalningslösning för 1 månad, utan bara för tre månader. Dessa varianter kostar då 1347 kronor respektive 1797 kronor för tre månader, alltså 449 respektive 599 kronor.

Innan ni dånar helt och hållet ska dock sägas att den sistnämnda sidan (parship förresten) är en av få sidor som har någon slags garanti. Men ändå…

Det intressanta är nu vilken rabatt men får om man istället betalar för ett år, eller om det inte går, längsta tänkbara löptid på avtalet. Svaret är mellan 47 och 77 (??!) procent. Medelrabatten ligger på 58 procent och medianrabatten på 50 procent. Sidorna som ger mest rabatt är eDarling och be2. Spraydate gav på sin tidigare Deluxetjänst för övrigt endast 34 procents rabatt, men då kostade den bara 89 kronor per månad att köpa månadsvis (och 59 om man tog så lång löptid som möjligt, vilket var 6 månader).

Alltså: Man erbjuder gratis registrering men kan i praktiken inte pröva tjänsten gratis. Endast två av sidorna erbjuder mig veterligen någon slags garanti, åtminstone en av dem är däremot svår att betala för (har en släkting som provat). Betalningen är dessutom apdyr med intresseväckande hög rabatt.

Ett par tips till dejtingbranshen:

  • Priser motsvarande spray dates gamla priser eller de priser Badoo har för sin betalningslösning (“super powers”) rekommenderas. De senare ligger på mellan 80 och 40 spänn per månad. Åtminstone för sidor som E-kontakt eller shake my world som inte har matchmaking.
  • Minska skillnaden i pris, förslagsvis genom att sänka priserna vid korta löptider. Någonstans kring 15 procent per steg skulle vara lagom enligt min uppfattning. Alltså skulle t.ex. de sidor (de är flera) som har 159 kronor per månad som lägst sedan kunna ha en stege med 159 kr – 189 kr – 219 kr. Detta skulle ge en rabatt på årsabonnemanget på 38 procent.
  • Tydlig prisinformation. Som det nu är måste man gå in via diverse jämförelsesajter för att se prisinformationen, fullständigt oacceptabelt. Enda undantaget är www.mötesplatsen.se. Där står priserna tydligt och klart i medlemsvilkoren. Så ska det se ut!
  • Om sidan är för seriös för att egentligen ha råd med gratismedlemskap, som t.ex. parship, ha inga. Det ger ett ärligare intryck.

Nu ska man komma ihåg att Svenska dejtingsidor varken är ensamma eller värst…

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s