Två tecken som gör så stor skillnad.

Jag har ju alltså rätt nyligen bytt mobil. Det intressanta är att namnen är mycket lika. Jag har bytt från en Samsung Galaxy Mini till en Samsung Galaxy S3 Mini.

Skiljer bara två tecken. Samma fabrikat, samma material i höljet (plast), samma operativsystem (Android). Ska det vara så stor skillnad?

Svaret är: Gissa om!

Till att börja med har vi designen. Tagit lite bilder så ser ni själva.

IMG_0025IMG_0026IMG_0027

Den nya mobilen är alltså större på både längden och bredden, men eftersom den är tunnare och sidorna är designade annorlunda känns den minst lika smidig i handen. Åtminstone fram till man ska nå ena hörnet på skärmen. Det är svårare att nå kanten på en 4-tumsskärm än en 3,15-tumsskärm. Det går inte att komma ifrån.

Det går inte att komma ifrån att hårdvaran är bra mycket bättre heller. Processor och ram-minne märker jag faktiskt inte så mycket av. Men att kameran har både autofokus och LED-belysning gör att den faktiskt fungerar att använda istället för en lite digital kompaktkamera. Upplösningen är 60 procent bättre när jag tar bilder och 12 gånger (?!) bättre vid videofilmning. Har inte videofilmat än men måste pröva vid tillfälle.

Navigationstjänsten på den nya mobilen är totalt överlägsen den gamla. Fullständigt överlägsen. Inte minst ifråga om snabbhet. Där man med den gamla behövde ställa sig vid ytterdörren och meditera ett par minuter medan GPSen hittade positionen hittar den nya positionen medan du rättar till jackan med andra handen. Misstänker att den nya är ungefär lika mycket snabbare som videokameran har bättre upplösning. Dessutom hittar den bättre var jag är någonstans och kompassen som jag inte minst mot slutet upplevde som opålitlig på den gamla telefonen är mycket bättre.

Sedan var ju det där med mjukvara. Att jämföra Android 2.3/Gingerbread med TouchWiz v 3.0 med Android 4.1/Jelly Bean med Nature UX är att jämföra två operativsystem som upplevs totalt olika även om grunden är den samma. Lite som jag misstänker att man skulle uppfatta en Folkabubbla och en Porsche 911 från samma tid. Eller Windows 95 och Windows 7.

Flexibiliteten är totalt överlägsen i 4.1. Så överlägsen att det skulle ta upp för stor plats att skriva ned här.

Den större skärmen med bättre upplösning gör att det får plats mer text vilket gör att det funkar att kolla mailen eller liknande på mobilen, vilket det inte gjorde med förra mobilen.

Nackdelar då? Jo visst händer det att jag tycker designen är väl mjuk och smidig och sedan är det ju det där med att det inte gynnar batteritiden att använda alla funktionerna på en smartphone. Ofta går batteriet från fullladdat till nedåt 40 procent framåt kvällen.

Ska nog pröva några dagar att slå av surfen får vi se vad som händer.

Och så återkommer jag med omdöme om skärmskyddet när det suttit där lite längre. Men än så länge är jag mer än nöjd.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s