Vinklar del 2–preventivmedel för män

Anledningen till att jag precis skrivit ett blogginlägg om problemen med att välja fel vinkel och varför det är något radikalfeministerna bör tänka på en vända till är det här blogginlägget: http://debatt.svt.se/2013/10/24/man-upp-pa-barrikaderna-for-manliga-p-piller/

Bara att konstatera en sak: Bästa Filippa Åkerman, du har valt kapitalt fel ingångsvinkel. Om man ska argumentera för varför det ska börja säljas fler preventivmedel för män finns det tre punkter man bör trycka på:

 • Rätten att bestämma över din egen reproduktionsförmåga. Om du som man inte vill bli pappa finns det idag två lösningar på marknaden. Kondom och sterilisering. Bägge har ganska klara biverkningar även om kondomen har den solklara fördelen att den skyddar mot könssjukdomar, inte minst viktigt om man har ett aktivt sexualliv utanför en stabil relation. Kvinnor kan välja mellan p-piller, p-stav, p-spruta, spiral (hormon- eller kopparspiral), pessar, p-skum och sterilisering. Lite mer att välja på för oss män skulle inte skada.
 • Som fortsättning på argument 1: Det enda säkra sättet att se till att du inte blir farsa innan du är beredd på det är att själv använda preventivmedel. Det gör dessutom att du är säkrad mot om du skulle råka ut för en kvinna som är oärlig på något sätt (i eller utanför en relation) eller det råkar vara så att det är mer ordning på dig än på din partner så du inte känner dig trygg med att din flickvän tar pillren ordentligt. Om man blir osams med sin flickvän/fru om huruvida man vill ha fler barn är det oerhört lätt för kvinnan att antingen ta piller i smyg eller låta bli pillren i smyg. Du har som läget är idag absolut ingenting att sätta emot. Likadant är det oerhört lätt för en tillfällig bekantskap att helt enkelt vara överst och hindra dig från att dra dig ur när det är så dags och sedan påstå med start två månader senare att det hände en liten olycka. Är du en ansvarstagande man (och det är du väl) är det bara att slanta upp. Oavsett om det är sant eller bilderna är stulna från någons facebookprofil. 
  Utanpå dessa två argument, närmast som en liten krydda:
 • Män har ju ingen menstruationscykel eller liknande. Vår hormonnivå är istället förhållandevis konstant, undantaget de hormoner som ger upphov till erektion och lär öka på spermieproduktionen bland de med aktivt sexualliv. Det gör att det känns inte som en högoddsare att vi skulle få färre biverkningar av hormonpreparat än kvinnor.

Att sälja in de preventivmedel som är under utvecklingen som antingen bygger på att man med hjälp av en kanyl sprutar in ett filter i sädesledaren (som släpper förbi sperman men inte spermierna) eller helt enkelt påverkar hormonerna så att spermieproduktionen upphör tillfälligt med motiveringen att männen behöver “upp på barikaderna” för att skona sina kvinnliga partners från biverkningar av p-pillren och inte vara så mansgrisiga och bara stjälpa över ansvaret på kvinnan är inte rätt väg att locka män. Törs jag lova.

Gör om, gör rätt Filippa Åkerman!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vinklar del 2–preventivmedel för män

 1. anonym skriver:

  Varför ska hennes artikel anpassas efter män? Varför ska hon ”locka” män? Män måste sluta behandlas som små idioter som inte själva förstår sitt eget bästa och får massa beröm när de gör nåt vettigt. Hennes vinkling är bra, det är dags att män börjar offra lite också.

  • foto136 skriver:

   Till att börja med vill jag att du ska veta att det här är första och kanske sista gången jag godkänner en kommentar från någon som inte avslöjar sin identitet. Berätta gärna vad du heter och svik inte det förtroende jag ger dig genom att godkänna din kommentar.

   I fallet med Filippa Åkerman är det ju i och för sig så att hennes blogg har klart (radikal-) feministisk inriktning, så där kanske det inte är så konstigt med den vinkeln men grejen är den här: Om syftet är att baktala män som kollektiv för att den vägen smöra in sig hos sina egna är hon på rätt spår. Men menar hon på allvar att SÄLJA IN detta hos män, så vi går till våra husläkare och frågar efter om man kan sätta in en P-stav eller om någon har erfarenhet av plomberad sädesledare, då är hon på helt fel spår.

   Om du kommer in på en butik för säg mobiltelefoner och säljaren välkomnar dig med ”du är som kvinna (jag förutsätter att du är en kvinna) en teknofob idiot som inte begriper någonting om mobiltelefoner så nu måste du fatta att jag förstår detta bättre och bestämmer att du ska ha en sådan här för att inte skämma ut din sambo/make” så kommer du förmodligen mer eller mindre högt be säljaren dra åt skogen och gå till en annan butik.

   Vilket inte hindrar att hennes beskrivning av hela den manliga mänskligheten förmodligen är ganska korrekt på de ansvariga hos amerikanska läkemedelsbolag. Medelålders vita män i karriären med goda inkomster och många gånger en välordnad uppväxt har en olycklig ovana att vara rätt egenkära. Så det är nog inte i den gruppen hon ska försöka hitta anhängare.

   Det handlar inte om att offra något, det handlar om att vara med och ta ansvar för något. Om du hittar någon man som ser det som att man offrar något genom att också ta ansvar för vad som händer ihop med ett samlag, tipsa gärna dina väninnor så de kan hålla sig borta från puckot ifråga.

   För övrigt handlar feminism, enligt mig, om att inget av könen ska behöva offra sig för det andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s