Feministfunderingar, del 1

Jag fick en kommentar på mitt senaste blogginlägg som fått mig att tänka till lite grand.

Någon, alias Anonym och med uppgiven e-post anonym@gmail.com (går det att vara mer anonym?) menade nämligen att jag hade fel som kritiserade Filippa Åkerman för hennes vinkling på blogginlägget om preventivmedel (oftast hormonbasserade) för män.

Låt mig först konstatera att detta blogginlägg inte är avsett som en pudel i någon form. Jag anser fortfarande att lite gammaldags (o)hederligt smicker gentemot den tänkta målgruppen nog skulle göra susen. Om man den vägen får oss män att exempelvis i tusental anmäla oss till de (manliga, notera den detaljen!) läkarna som håller på med detta kan man till slut skicka signalen till herrar läkemedelsdirektörer att de nog behöver tänka om. Som en liten bonus slipper alla kvinnor som inte hittat rätt hormonpreparat och har en man med p-stav eller något ganska mycket bekymmer.

Där har vi nämligen ytterligare en hake. En av anledningarna till de problem som mycket riktigt är vanliga med hormonbasserade preventivmedel är att kvinnorna tror att det ska vara så, vilket absolut inte är fallet! Om Filippa Åkerman, Lisa Magnusson (normalt sett en väldigt läsvärd bloggerska förresten) kunde skriva i sina bloggar om just det skulle nog många kvinnor besparas väldigt mycket lidande.

Där har vi nämligen problem nummer 1. Enligt officiella källor, typ den här länken handlar det nämligen om att olika preventivmedel lämpar sig för olika människor. Notera inte minst sista punkten i listan över myter!

Så första frågan blir då: Menar hon slippa de eventuella biverkningarna under utprövningsfasen eller menar hon slippa biverkningarna under tiden man använder preventivmedel. Eftersom det sista nämligen är väl belagt trams blir det ju nämligen lite dumt. Den som har lust kan ju då fortsätta resonemanget: Jo vi män får allt offra oss och ta hand om det här med preventivmedel för det är uppenbart att kvinnorna inte klarar att hantera det ordentligt.
Och hur feministiskt på en skala är det påståendet????

Men här kommer vi till en mycket vital punkt. En av de idéer som de patriarkala hegemonierna i vårt samhälle trycker på oss är myten om den stackars kvinnan som i och för sig är väldigt omsorgstagande, men som inte klarar någon som helst intellektuell utmaning och när det kommer till klassisk logik är helt borta. Så de sakerna får vi kloka män ta och hjälpa dem med. Naturligtvis minst sagt trams! Men det medför en annan sak: Som feministisk kvinna måste man vara väldigt försiktig med tesen om att vi män ska ta ett ansvar kvinnor idag har!!  Eftersom man ju för allt i världen inte får stödja myten om den stackars kvinnan som är helt hjälplös utanför hemmet. Den myten är ju liksom ganska mansgrisig…

Nu ska jag göra lite mat åt mig innan jag fortsätter till del 2.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s