Smartphones och dess batteritid. Del 1 – bakgrund

När Apple introducerade sin iPhone i juni 2007 inleddes en revolution inom mobilvärlden. Apple hade hittat ett sätt att i ett enda slag göra mobilsurf oerhört mycket lättare och hade samtidigt hittat ett sätt att nästan helt eliminera problemet med skärmstorlek kontra tangentbordsstorlek. Problemet med multimediatelefoner av olika slag var ju nämligen att man behöver en stor skärm att titta på exempelvis bilder eller video i, men om inte telefonen ska bli ohyggligt stor måste då knapparna göras mindre, vilket är ohyggligt oergonomiskt.

Apple hade lagt märke till att ytterst få applikationer faktiskt är beroende av både skärm och tangentbord samtidigt. Så man skapade en mobil som hade ett virtuellt tangentbord på skärmen som bara visas när det behövs. Eftersom man nu försett mobilen med touchskärm. 

Rätt snart kom emellertid en uppgift i omlopp om att smartphones på en viktig punkt innebar en försämring för användaren. Ganska snart kom uppgifter om att en smartphone, hur man än använder den, aldrig går att använda mer än max två dagar innan den måste laddas och att klassiska mobiler som exempelvis Nokias 3310 på motsvarande sätt aldrig behöver laddas mer än en gång i veckan.

Bägge uppgifterna är givetvis nys. En Nokia 3310 har en taltid på som mest 4 och en halv timme. Det innebär att exempelvis en ung människa som sköter stora delar av sina sociala kontakter via telefon sannolikt inte skulle klara mer än 2-3 dagar.

Vad den andra uppgiften anbelangar har jag precis lyckats hålla en smartphone igång i 320 timmar, nästan 14 dagar. Det är mycket länge och det är inom parentes sagt mer än vad jag någonsin klarade att hålla en Nokia 3310 eller 3410 igång under den tiden jag använde sådana för dagligt bruk.

Resultatet har dock uppnåtts under synnerligen orealistiska förhållanden och telefonen som användes vid tillfället, en Samsung GT-S5570 Galaxy Mini har en teoretisk maximal batteritid på 570 timmar.

Men, ändå kommer frågan upp, varför kan då många människor (till exempel jag!) oftast inte använda telefonen mer än någon dag innan det är dags att ladda den.

Mer om det i kommande inlägg!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s