Måste få kommentera…

Under det gångna året så sexualmördades en ung kvinna i indien och det blev minst sagt protester över detta. Det slutade med att av de sex inblandade männen så mördades fyra av dem av indisk regering (det som officiellt går under rubriken dödsstraff), en av dem tog livet av sig i häktet och ingen sörjer och den sjätte fick ett par år i ungdomsfängelse. De som mördades av regimen var mellan 19 och 28 år gamla.

Under samma år har sex personer boende i Sverige det minst sagt dåliga omdömet att spärra in en 15-årig flicka i ett mörkt rum och sedan våldta henne en i taget medan de andra står utanför och väntar på sin tur. Pojkarna som stod för dumheterna blev naturligtvis fällda för våldtäkt i tingsrätten. Med stöd av en minst sagt egenartad argumentation frias pojkarna i hovrätten. Något som med rätta har fått benämningen ett av årets främsta juridiska akrobatnummer. Det känns som att hovrätten fick totalt hjärnsläpp.

Så det är samma skit här i Sverige som i Indien då?

NEJ

För det första har vi den goda smaken att inte mörda folk på väg ut i vuxenlivet för att de, sannolikt i mycket berusat tillstånd, visar prov på synnerligen dåligt omdöme en gång i sitt liv. Vi mördar inte mannagryn för att visa att det är fel att lösa konflikter med våld. Vi tar reda på orsaken och gör vårt bästa för att åtgärda den (är ju rätt ofta några skruvar som behöver dras åt).

För det andra rycker vi inte på axlarna åt när folk tar livet av sig i häktet.

För det tredje är det ett par saker som t.ex. expressens krönikör Jimmy Fredriksson lätt “glömmer”. Av de 6 320 anmälda våldtäkterna i Sverige förra året skedde 26 procent av dem i hemmet. 1640 fall. Det här innebär att närmare tusen personer blir varje år våldtagna av sina partners och anmäler det. Dessa våldtäkter är i många länder inte ens ett brott!! I Sverige är det ett brott och dessutom är det betydligt fler än bara någon enstaka som anmäler det.

Det finns dessutom många skäl att tro att andelen brottsoffer som anmäler en våldtäkt i Sverige med 20 procent är väldigt hög. Nu är det minst sagt beklämmande att 20 procent är ovanligt högt. Det hindrar inte att beskrivningen av Sverige och svenskt rättsystem som världens drägg är långt ifrån korrekt.

Den kanske främsta anledningen till att misstänka att Sverige ligger bra till här är att mörkertalet stadigt sjunkit det senaste decennierna.

En annan sak som kan vara värd att komma ihåg är att mer än hälften av alla våldtäkter klaras upp. Det innebär att om du som läser detta eller din dotter lämnas halvklädd, skrämd från vettet och skändad på det mest förnedrande viset i ett buskage är chansen att någon blir fälld i domstol mer än dubbelt så hög som om du som läser detta eller din son lämnas i ett buskage med några revben söndersparkade, brännmärken av ciggaretter i ansiktet, näsan sparkad i blod, skärsår på armen och ena armen halvt dragen ur led. Bär han glasögon är dessa troligtvis förstörda.

Det sista är dessutom vanligare.

Så allt är inte mörker när det kommer till rättsskipningen och våldtäktsmål och jag tycker absolut inte Jimmy Fredriksson har anledning att skämmas över att vara svensk, även om vi inte ska förhäva oss heller.

Värt att notera är också att mig veterligen skrevs inget eller mycket litet om olämpligheten att hänga en 19-åring (inte omöjligt inför publik) som straff i Indien. Däremot citerades anhöriga som tyckte att rättvisa skipats med detta regeringsorganiserade massmord.

Däremot används bombastiska termer för att kritisera svenskt rättsystem på gränsen till det osakliga. Knappast den typen av journalistik jag vill se.

Hur kommer det här sig? Det är ju liksom inte direkt opartisk journalistik vi pratar om, dessutom en journalistik som verkar avsedd att uppmuntra rättshaverister?

Enkelt: Man säljer mer lösnummer den vägen och blir ryggdunkad av sina kollegor för att man gjort en schyst vinkling (det sista vet jag inte, men jag har mina misstankar).

Jag skäms inte för att vara svensk, inte ens när hovrätten gör bort sig. Men hur ansvariga utgivare för inte minst våra kvällstidningar, kan ta så lätt på att bara ett par procent av befolkningen är nöjd med deras jobb det begriper jag faktiskt inte.

För övrigt vill jag se en grön regering i höst!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s