Lite intressant statistik

Jag blev tipsad av en moderat jag har i bekantskapskretsen om att man via Svenska Dagbladets hemsida kan titta på hur olika befolkningsgrupper uppges rösta på basis av Sifos väljarbarometer. Det var ett bra tips för det var intressant läsning. Det är dock tänkbart att personen som tipsade mig kommer att ångra att han tipsade mig en bit ned i detta blogginlägg (om han läser det).

Dels finns förstås en del ganska väntade uppgifter. Som att moderaterna helt klart leder över sossarna när vi tittar på SACO-medlemmar samt personer med en månadslön över 50 000 kronor. Det intressanta här är att skillnaden inte är större. Hela 28,7 procent av väljarna med årsinkomst på över 600 000 kronor skulle rösta på sossarna. Och nära 6 procent skulle rösta på Vänsterpartiet. Ganska många skulle rösta på MP också, ungefär en procent mer än i befolkningen i stort.

En annan uppgift som är intressant om vi tittar på SACO-medlemmar. SACO-medlemmar kan på goda grunder vara akademiker och här ser vi att det ingalunda är självklart för en akademiker att rösta borgerligt. Och till och med om de gör det så finns det intresseväckande saker att se. Här har nämligen FP ett av sina starkaste fästen. Många röstar också på moderaterna (27 procent), och ganska få (cirka 23 procent) röstar på S. Men värt att notera är också att inte mindre än 11,5 procent av akademikerna röstar på Vänsterpartiet! Och 17 procent röstar på miljöpartiet!! Det är trevlig läsning för mig det.

Sedan förstår ni vänner, är det nu statistiskt bevisat att arbetarna i vårt land (alltså de med minst inkomst) inte tror på dravlet om Sveriges nya arbetarparti. Faktum är att vad jag ser så har moderaterna numera själva en låg profil i frågan, och det är inte att undra på.

I gruppen hushåll med inkomst under 250 000 kronor är det bara 18 procent som röstar på moderaterna, medan hela 37,9 procent röstar på socialdemokraterna. Samma siffra för hela undersökningen är 33 procent för sossarna och 25 för moderaterna. Vänstern har här ett starkt fäste och SD är också ganska starka i den här gruppen.

Och det blir värre (för Moderaterna)

Det är helt uppenbart att Moderaterna inte lyckas ingjuta mod i de som är arbetslösa, eller att de har särskilt stort förtroende för arbetslinjen. Endast 14 procent av de arbetslösa skulle rösta på moderaterna. Däremot skulle 16 procent rösta på miljöpartiet! Bland arbetslösa är alltså vi ett större parti än Moderaterna. Det är alltså fler som tror att en grön omställning, bättre kollektivtrafik, renovering av miljonprogramsområdena och en samordnad sjuk och arbetslöshetsförsäkring leder till fler jobb än som tror att sänkta skatter gör det. Känns gött att ha i ryggen!

Här har också Socialdemokraterna en stark väljargrupp (35 procent) och vänstern nästan dubbelt så många sympatisörer här som i befolkningen i stort (13,1 istället för 7,8).

Man kan också konstatera att Alliansen inte riktigt får godkänt i hur de tar hand om sin egen personal. 47 procent av de tillfrågade kunde tänka sig att rösta på alliansen, ett litet problem för Reinfeldt är då att både C och KD ligger under fyraprocentsspärren, men det tar vi i ett annat blogginlägg. Samma siffra bland offentliganställda är 10 procentenheter lägre.

Så Moderaterna: Erkänn att ni är ett konservativt parti, inte ett liberalt, skippa dravlet om arbetslinjen och försök hitta fler spår på skivan än att bara prata pengar. Och om ni tvunget ska prata pengar så prata om hur ni ska finansiera skattesänkningarna och vad ni ska göra med pengarna som blir kvar lite grand också.

Eller förresten. Låt bli det så blir valet riktigt trevligt. För oss!

En annan väntad uppgift är förresten att kvinnor har en större benägenhet att rösta rött.

För övrigt vill jag se en grön regering från och med i höst.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s