Blandade känslor

Det är med ytterst blandade känslor jag läser i svenska upplagan av den tyska motortidningen Auto Motor und Sport att Toyota planerar att lägga ned hela sin bilproduktion i Australien.

Å ena sidan är det naturligtvis tragiskt för bilarbetarna hos Toyota. Det är naturligtvis tragiskt för Australien som land, eftersom detta innebär att de blir utan bilproduktion om tre år. Helt utan. För ett land på 7 miljoner kvadratkilometer (Sverige 450 000, Europa 10,8 miljoner) med en befolkningstäthet på bara 2,8 invånare per kvadratkilometer är naturligtvis bilen ett oerhört viktigt transportmedel och bilindustrin en del av den nationella identiteten. På det viset är det tragiskt.

Å andra sidan. Det som gör att jag klagar mer på amerikanska bilar än på australiensiska är förmodligen mest att australiensarna inte är lika angelägna om att tala om för oss hur världsbäst deras bilar är (vilket alltså är ren lögn dessutom).

Ett land som Australien borde kunna vara dieseln förlovade land. Nästan bara långa sträckor i lugnt tempo där segdragning är oerhört mycket viktigare än råa prestanda. En bensinturbo borde inte heller sitta fel.

Glöm det!

Australien är precis lika fixerat vid stora v-åttor som senast såg en ingenjör när lagkrav tvingade dem att få bränsleinsprutning 1989 som amerikanarna. Precis lika fixerade vid att montera dessa dinosauriemotorer i pickuper eller stora sedaner totalt utan väghållning. Åtminstone om man tittar på den bilproduktion som skett i landet. Den bilmodell som dock sammanknippas med Australien mer än någon annan är Toyota LandCruiser. En av världens vettigaste SUV:ar. Och den byggs inte där. Någonstans börjar jag fundera på om det kan vara så att Australiensarna egentligen är ganska vettiga, även när det kommer till deras bilval. Men att problemet egentligen ligger någon annanstans.

Och nu, mina vänner, är vi tillbaka där vi började. De tre bilmärken som nu finns i Australien, som alla tre alltså ska lägga ned, är GM (Holden), Ford (under eget märke) och då Toyota. Och det är bara Toyotas bil som är en vettig bil. Tyvärr dock inte vad Australiensarna köper. En australiensare som köper Toyota köper troligen tidigare nämnda LandCruiser eller Hillux. Den första görs i japan, den andra i ett antal länder i Asien och sydamerika, dock inte i Australien.

Hade de två andra märkena stannat kvar hade Toyota kunnat göra om produktionen. Flyttat de bilmodeller som troligen passar Australien till Australien. Men nu började de andra två. Och de andra två bilmärkena är ju alltså… amerikanska.

Och jag har, för säkerhets skull i blogginlägget innan detta, gjort klart vad jag tycker om amerikansk bilindustri och deras oförmåga att blicka framåt om vi pratar de senaste årtiondena.

Så, slutligen en liten hälsning till Australiensarna.

Gör något konstruktivt av detta, skapa ett eget bilmärke och förse er själva med lite moderna och vettiga bilar!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s