Ursäkta men… Hur tänkte ni här???

Om man slår ihop två kloka idéer så borde ju slutresultatet bli rent genialiskt, inte sant?

Det förutsätter dock att den ena handen vet vad den andra gör.

Och så är det inte alltid.

Någon gång i början/mitten på 1990-talet fick någon på Electroluxgruppen en snilleblixt. Eller två faktiskt. Till att börja med konstruerade man en dammsugarpåse som anpassade sig efter utrymmet den satt i, den vägen blev det möjligt att ha en dammsugarpåse till alla dammsugare från nämnda Electroluxgruppen och Philips (som man fick med på ett hörn). När man ändå var i farten försåg man den nya påsen, som fick namnet S-bag, med en smart anordning i pappskivan som man fäster i dammsugaren med ett lock, så dammet stannar i påsen när man byter.

Det gör det dessutom möjligt att göra ett enkelt test för mig som konsument. Om du stöter på någon dammsugare från Electrolux, Volta, AEG, Tornado eller Philips som inte har S-bag-loggan avråds från köp. Då är nämligen din dammsugare ingenjörstekniskt mer än 20 år gammal.

S-bagpåsen var en av huvudanledningarna till att jag siktade in mig på electroluxgruppen när jag köpte dammsugare. Av någon anledning har nämligen inte Bosch/Siemens/Miele samma upplägg.

Nåväl.

En helt annan tillverkare har nu kommit på en annan lysande idé. Man köper den lilla pappskivan i toppen på dammsugarpåsen separat (en gång!), sedan köper man en uppsättning universalpåsar som sätts fast i pappskivan i samband med att man byter påse (och som har någon typ av förslutning så att allt damm inte rinner ut i samband med byte).

Kombinera de här två idéerna så blir det ju genialt. Då kan man rent av använda samma passbit till flera dammsugare på raken. Så länge man håller sig till dessa fem märken.

Tyvärr går kanske inte det.

Tillverkarna av universalpåsen med olika passbitar har nämligen inte fattat s-bag-påsen, så två olika dammsugare som jag vet bägge använder s-bag-påse ska ha olika passbitar.

Antingen har de gjort någon specialgrej så att två olika dammsugare med samma originalpåse faktiskt inte kan ha samma tredjepartspåse eller så lurar tredjepartstillverkaren sina konsumenter att tro att det är på det viset. Medvetet eller omedvetet.

Inget av dem låter särskilt klokt i mina öron. Jag menar, en konsument med lite koll ser ju det här och inser att tredjepartstillverkaren antingen inte har koll eller helt enkelt inte är seriösa. Och resultatet är detsamma.

Man köper inte något av tredjepartstillverkaren.

Och det är ju inte så bra, ur tredjepartstillverkarens synvinkel. Så: Hur tänkte ni här?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s