Den största ismen inom klimatpolitiken

Ett ganska vanligt argument för varför vi i Sverige inte behöver ha en aktiv klimatpolitik är att det ändå inte spelar någon roll. Så länge Kina, USA och Ryssland släpper ut sådana enorma mängder koldioxid spelar det ingen roll hur mycket vi sparar. Här kommer ett par argument till varför det resonemanget inte håller.

  • Mätt per medborgare släpper vi i Sverige ut mer koldioxid än både Kina och Ryssland. I synnerhet om man räknar med den produktion som sker i Kina för vår räkning och inte med tanke på Kineserna själva. Det gör att Kina och Ryssland kan med fog hävda när vi gnäller på dem att de faktiskt ligger bättre till än vad vi gör, om man kompenserar för folkmängden.
  • En stor del av klimatboven är förbränning. Nu är det så med förbränning att den skapar inte bara koldioxid, som skulle vara ofarligt om det inte vore för att vi bränner mer kolväten än vad som skapas i biosfären. Men med förbränning skapas i stort sett alltid även kolmonoxid (CO) och förbränningsrester, alltså sot, (sot-)partiklar, (ciggarett-)tjära eller HC, kärt barn har många namn. Kolmonoxid är många gånger den direkta dödsorsaken vid rökgasförgiftning och sot i olika former är det som orsakar t.ex. KOL eller lungemfysem och bidrar även till cancer i luftvägarna och magen. Vid förbränning skapas även stora mängder kväveoxid (NOx) där kvävedioxid (NO2) både är direkt giftig (i likhet med kolmonoxid) och dessutom bidrar till bildandet av marknära ozon och till övergödning. Alla de gaser och partiklar jag nämner nu är ämnen som stannar relativt lokalt. Det är alltså vi i Sverige som drabbas av gamla surdieslar, lastbilar som körs för mycket på tomgång eller kolkraftverk mitt inne i Stockholm. Att Östersjön varma somrar får sådana halter blågröna alger beror i viss mån på Ryssland men absolut inte på Kina.
  • Förbränning som lösning för att sedan skapa något annat än värme är synnerligen ineffektivt. Att “elda för kråkorna” har aldrig varit någon särskilt bra idé. För den egna plånboken till exempel.
  • Om vi i Sverige börjar driva våra bilar, tillverka våra kläder och värma våra hus på ett sätt som inte behöver fossila bränslen är det vi som kommer att drar vinstlotten om oljepriset fortsätter stiga än snabbare än det redan gör. Ryssland vinner absolut inte på det (de säljer nämligen olja), inte Kina heller. Vi drar vinstlotten av det vi gör.

Så varför investerar inte industrin mer än vad de gör i energibesparande teknik. Varför ska vi i Sverige inte satsa på förnyelsebara bränslen till våra bilar i form av biogas, biodiesel, bioetanol (etanol behöver inte vara bio- nämligen!) och bioel? Varför ska vi inte börja ställa krav på vår industri att göra deras egen produktion billigare med hjälp av energieffektiv grön teknik, många gånger dessutom minst lika driftsäker som den gamla? När vi nu pratar bilar kan man ju också fråga sig varför vi ska göra Sverige ännu mer bilberoende än det redan är. Jag är, vilket torde ha framgått, inte direkt motståndare till bilens existens, men jag har faktiskt svårt att inse poängen med varför våra städer behöver få vägarna tilltäppta av folk som tvingas sitta i sina halvgamla skräpbilar och döva trisstessen i bilkön med att SMSa, äta frukost, sminka sig, prata i telefon eller ögna igenom metro eftersom de inte är det minsta intresserade av varken bilar eller bilkörning när det kommer till kritan bara för att de samhällsplanerande tjänstemännen/politikerna inte förmår lyfta röven från kontorsstolen och ge samhällsplaneringen lite utrymme för flexibilitet. Folk bör, i görligaste mån, själva få välja hur de ska ta sig till jobbet eller till sina vänner och släktingar. Att tvinga alla att ta bilen, även där det finns goda möjligheter att erbjuda alternativ, är ingen bra idé.

Jo, på grund av den kanske största –ismen i Sverige idag. Någon-annan-ismen. Jag stötte på ordet för någon vecka sedan och blev omedelbart stormförtjust.

Vad det handlar om är att hela tiden lägga ansvaret för något jobbigt på någon annan så man själv slipper anstränga sig. En nära släkting till mig har skapat begreppet “klapp-och-klang-kapitalism” syftandes på de företag som gärna vill se ett lågt skattetryck och en avreglerad arbetsmarknad, men som likförbannat vill ha stöd av staten så fort det går dåligt (för vilka pengar då?!?).

Men att industrin inte gör mer än vad de gör för att bli mer miljövänlig är inget argument för att jag som privatperson inte ska tänka på hur stort jag bor, hur mycket bil jag kör och hur jag kör, vad jag äter och hur jag tänker mig min semester, bara för att nämna några punkter där var och en kan göra stor skillnad. Källsortera och håll nere konsumtionen av plastpåsar är två andra bra delar förresten.

Att genomsnittssvensken inte är bättre på att spara el, köra bränslesnålt (vilket vi numera förresten är ganska bra på!), cykla och gå istället för att ta bilen, källsortera, ta tåget ner på kontinenten istället för flyget till Thailand, äta mindre (nöt-)kött eller hur stort vi bor är inget argument för att industrin inte ska investera i energieffektiv teknik, se över sina transportrutiner så att lastbilarna går tomma så lite som möjligt och går på tomgång så lite som möjligt och att så mycket som möjligt transporteras via tåg.

Att så få cyklar eller åker kollektivt är inget argument för att politikerna ska besluta om väglösningar som inte fungerar om folk börjar cykla eller åka kollektivt. Det är inte ens ett argument för att inte satsa på kollektivtrafiken, för satsar man kommer resenärerna, det finns det många bevis för. Att industrin är så dålig på att spara el är inget argument för att vi inte ska renovera allmännyttan till att dra mindre energi eller ställa om vår elproduktion till mer energisnål. Tvärt om faktiskt. Att mackar stängs på grund av frenchiselösningar som inte passar de små mackarna är inget argument för att inte se till att biobränsle kommer ut på landsbygden (där det verkligen kommer att behövas!).

Men det är alltid lättare att skylla över ansvaret på någon annan.

Nu är det inte farligt svårt att dra ned på köttet, åka mer kollektivt istället för att ta bilen, gå sträckor upp till 2-3 kilometer och cykla upp till milen under sommarhalvåret, källsortera och leva relativt energisnållt till råga på allt nämligen. Det vet jag för det gör jag själv. Även om jag skulle kunna vara bättre på det förstnämnda.

För övrigt vill jag se en grön regering i höst!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s