Hultenberg har fått den gröna skatteväxlingen om bakfoten

Grön skatteväxling är ett begrepp inom miljöpolitiken som innebär att man samtidigt gör det dyrare att skita ned och billigare att inte göra det. Man förstärker alltså de positiva effekterna av att t.ex. satsa på energisnålare teknik genom att subventionera investeringen i energisnålare teknik samtidigt som man beskattar energiåtgången.

Man kan också göra så att man beskattar bilåkande/bilkörande mer samtidigt som man satsar på bättre kollektivtrafik.

Som en liten halvvariant, lite stolpe in, finns också varianten att man på olika sätt underlättar för tjänsteföretag på industriföretagens bekostnad genom att höja energikostnaderna och sänka kostnaden för arbete. Men det är stolpe in.

I Johan Hultenbergs artikel i dagens Svenska Dagbladet framställs det för det första som att det var Alliansen som införde koldioxidskatten i Sverige. Det är inte sant. Ren och skär lögn. Däremot insåg de från början att de var tvungna att ha kvar den om inte minst vi i miljöpartiet skulle avbryta varje anförande från regeringen som började med “Vår miljöpolitik…” med ett hysteriskt gapskratt. Och det är skillnad på att ta initiativet till att införa något och att inse efteråt att man i vilket fall som helst inte kan ta bort det utan att förlora ansiktet. Milsvid skillnad.

Sant är dock att Alliansen i någon mån höjt energiskatterna under dessa år. Vart har då pengarna gått. Jo till jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget som å ena sidan är avsevärt bättre än att lägga allt krut på höginkomsttagare men också har en del otrevliga fördelningspolitiska effekter (det är till exempel straffskattat att vara sjuk i Sverige idag). Och för varje gång miljöbilsbestämmelserna har förändrats har man satsat mindre på dessa subventioner.

Den mycket välbehövliga satsningen på tåg och annan spårtrafik utanför Stockholms tunnelbanenät och Göteborgs spårvagnsnät har till exempel i stort sett lyst med sin frånvaro. För att bara inte prata om satsningar på kollektivtrafik i övriga landet och andra energisatsningar som exempelvis upprustning av miljonprogramsområdena.

Något vi i MP gör något åt i vår skuggbudget.

Däremot höjer vi skatten något för höginkomsttagare. Vi backar också bandet när det gäller regeringens i särklass mest misslyckade arbetsmarknadssatsning – den där en miljon svenskar fick rabatt på arbetsgivaravgiften för att 250 000 av dem har svårt att hitta jobb. Varje anställning denna satsning har lett till kostar – lågt räknat – oss skattebetalare 1 miljon om året. En miljon per huvud! Det hade alltså varit billigare för staten att anställa dessa människor (tror det rör sig om ungefär 10 000 personer) och låta företagen slippa betala för dem överhuvudtaget. Ett fullständigt magnifikt monopolspelande med skattebetalarnas pengar.

Arbetsgivaravgiften blir rabatterad även från oss om du anställer en långtidsarbetslös eller är ett riktigt litet företag, då oberoende av åldern på den du anställer. Att rabattera arbetsgivaravgiften för alla under 26 oavsett hur dessa klarar sig på arbetsmarknaden är alltså ingen bra idé. Har vi sett nu. Tack Alliansen för att ni gett oss den erfarenheten.

Jämkningen av restaurangmomsen får förresten vara kvar enligt vår budget. Tack för det för övrigt.

Så nej, Johan Hultenberg, vi har inte ersatt en grön skatteväxling med en röd skattechock. Däremot försöker du ersätta grön politik med att slå blå dunster i ögonen på väljarna.

Faktum är att moderaternas förmåga att ständigt få jobbskatteavdraget till både arbetsmarknadspolitik (klassisk m-retorik) och nu miljöpolitik mer och mer börjar påminna om Sverigedemokraternas förmåga att ständigt skylla allting på massinvandringen i allmänhet och muslimerna i synnerhet. Och i bägge fallen är det lika patetiskt!

Och visst vill jag se en grön regering i höst!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s