Jag brann precis av…

För ganska exakt två år sedan skrev jag ett blogginlägg om myten om de grymma dumdumkulorna. https://foto136.wordpress.com/2012/04/15/en-legend-som-blivit-livsfarlig/ Myten finns fortfarande kvar och de debattörer och annat löst folk som tror på myten istället för att kolla upp fakta blir mer och mer aggressiva i sin polemik (frågan är om de inte är aggressivare än de kulor de tagit som sin uppgift att bekämpa).

Ett nytt lågvattenmärke finns i dagens SvD. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/polisens-kulor-en-skam-for-sverige_3512766.svd

Låt mig ta artikelns faktapåståenden ett i taget: Den kultyp som är i särklass vanligast vid jakt med studsare i Sverige (toppfågeljakt undantagen) är varianter på omantlad blyspets. Denna kultyp var också den som konstruerades i Indien, vilket jag berörde i ovan nämnda blogginlägg. För er som vill läsa på lite mer om historien bakom expanderbara kulor rekommenderas följande artikel på engelska Wikipedia. Lägg här också märke till bilden på tysk anti-dumdum-propaganda som finns i artikeln!

Faktum är att enligt Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om jakt och statens vilt måste kulan vara av expanderbar typ (“dumdum-kula”) vid jakt av vilt i klass 1 och 2, det vill säga djur stora nog för att jagas med kula. Påståendet “Denna typ av kulor, kallade dumdum-kulor, är sedan över hundra år förbjudna i krig (och vid jakt) på grund av att de orsakar så fruktansvärda skador.” blir därmed lite tveeggat, eftersom de är förbjudna att användas i krig, men det ska användas vid jakt. De typer av kulor jag kan komma på som är expanderbara är förresten omantald blyspets, omantlad blyspets med progressiv mantling, tvåkärnig omantlad blyspets (Nosler Patition är den mest kända), kula med plastspets (engelsk benämning Ballistic Tip), konventionell hålspets och hålspets som ger hullingar. I samtliga sex fall kan kulan också ha mantling och blykärna hopplödd (engelska “bounded bullet”) eller vara av konventionell typ. Fördelen med det förstnämnda är att kulan håller ihop bättre så risken blir mindre att man får kopparfragment i det som blir påskjutet. Svenska polisens ammunition, Speer Gold Dot, är en konventionell hålspets (utan hullingar) som är hopplödd. Alla 12 kultyper som detta ger totalt är expanderbara och kan alltså kallas dumdum-kulor för den som känner för det.

Att polisens nuvarande ammunition expanderar är ett fullständigt korrekt påstående. När det gäller hur stora skador de orsakar och skillnaden i hur långt kulan går tror jag det är enklast att ni ser själva. Tyvärr är de enda som publicerar sådana här filmer amerikanska stridspittar, men någon nytta ska väl de göra också. Tyvärr är det också inte exakt rätt kula, men ni ser principen. https://www.youtube.com/watch?v=N8hbkXPdlks. Lägg här då märke till att hålspetskulan ingalunda gör konfetti av hela gelblocket, även om den ruskar om ordentligt och en sådan kula i huvudet är helt klart allt annat än nyttigt. Skillnaden är dock inte större (om ni tittar på hur sårkanalen ser ut efteråt) att hade kulan träffat något hårt, som benvävnad, hade skillnaden blivit långt mindre ändå. 

Men lägg däremot märke till vilka siffror som nämns när det kommer till hur långt kulorna kommer i filmen! Trots klart högre hastighet kommer hålspetskulan bara 11 tum (vilket innebär att kulan skulle ha stannat i den påskjutna om man blir skjuten från sidan) medan helmantlade kulan (som polisen använde förut och som är tillåten i krig) kommer 22 tum, vilket innebär att risken är uppenbar att den är potentiellt livsfarlig för tredje part. Att välja hålspets för att skydda tredje part är alltså långtifrån tomma ord.

Och detta gäller inte minst om en enskild polisman tappar huvudet och skjuter ungefär ett magasin mätt i antalet patroner rakt mot ett skyltfönster. Det artikelförfattarna “glömmer” att berätta är att de tre kulor (3 av 12 om jag minns rätt) som faktiskt gick igenom skyltfönstret gick igenom där rutan var spräckt av tidigare skott. En sak är säker. Om polisen skulle öppna eld utanför mitt gym skulle jag vara väldigt glad över att de använder hålspetsammunition! Hade den olycklige polismannen som tappade huvudet haft helmantlade kulor i sitt vapen är det ytterst troligt att någon eller några på gymmet skadats eller dödats.

Men de skriver de inte, för då håller inte deras förenklade “vapenkunskap”.

De skriver inte om civilbefolkningen i krigsskadade länder som tvingas gömma sig under sina sängar flera våningar ovanför kriget utanför på gatan på grund av att militären tvingas använda helmantlad ammunition. De skriver inte om de människor (sannolikt miljoner) som blivit dödade av militära kulor som tagit sig igenom dörrar, fönster och även väggar av samma anledning.

Alla dessa liv verkar vara totalt ointressanta. Uppenbart är också att de inte bryr sig om att ta reda på fakta innan de publicerar ett inlägg i Svenska Dagbladet. Frågan är också vad de med det i åtanke har i debatten att göra, ingenting de skriver tyder ju på att de ens kan hantera ett vapen och några experter är de uppenbarligen inte.

Men attackera polisen med pollemik och tveksamma påståenden, de kan det.

Att sprida information som lätt kan bevisas vara lögn är ett grundlagsskyddat brott så länge det sker mot enskilda personer. Mot organisationer, myndigheter och sammanslutningar är det dock tillåtet. Tillåtet men enligt mitt förmenande absolut inte tillrådligt eller önskvärt.

Visst är det så att polisens vapenhantering i fall som de vi nu sett kan sägas vara en skam för polisen. Och visst kan man komma fram till att valet av hålspetskulor, även om nu polisen valt relativt humana hålspetskulor, men det ska kommas fram till genom fakta och genom en nyanserad diskussion där för och nackdelar med respektive kultyp verkligen tas på allvar.

Den här typen av polemiskt och osakligt dravel är faktiskt mest av allt en skam för artikelförfattarna!

Jag är själv en akademiker i förskingringen och det parti jag är medlem i sedan tio år är ett av de mest välutbildade i Svensk politik och vi har också förmånen att ha en doktor som partiledare. Det gör att även om håller fanan högt tar vi också reda på fakta i människorättsfrågor, något jag är stolt över att kunna föra fram i diskussioner som dessa.

Så visst vill jag se en grön regering i höst!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s