Vilka är det som röstar på SD?

Man kan ju undra, med tanke på att det är rätt sällan man träffar någon som öppet erkänner sig vara SD sympatisör. Jag känner till fyra personer som visat mer eller mindre sympatier för SD.

Två av dem är aktiva hantverkare som har blivit hårt drabbade av de kriminella element som tyvärr har använt sig av den ökade rörligheten inom EU för sin tveksamma vandel. Och jag pratar inte tiggare nu alltså. Jag pratar lastbilschaufförer som “tankar” genom att bryta sig in på någons farmartank eller hantverkare som snott materielen från andra hantverkare. Med tanke på dem är det bra att man nu skärper kraven på arbetskraftinvandrade att de faktiskt måste visa papper på att de får något gjort när de är här, för naturligtvis ska vi inte ha överseende med kriminellt beteende! Det vore också önskvärt om skattenivåerna jämnades ut mellan utländska och svenska lastbilschaufförer, förslagsvis genom en kilometerskatt av tysk modell.

Den tredje är en säljare som jag helt ärligt inte riktigt vet hur jag ska beskriva honom. Tror han vid åtminstone något tillfälle röstat på SD helt enkelt för att röra om i grytan.

Den fjärde är en äldre man som tycker om att prata om gamla tider och historier med slutsatsen att det var bättre förr och som verkar ha benägenheten att blåögt tro på varenda skröna man berättar om folk.

Sifos sida opinion.se ger ett lite köttigare svar på frågan. Här kan man också se att våren inte verkar vara SDs tid på året. De är alltid svaga då av någon orsak.

Enligt Sifos väljarbarometer har de idag ett stöd på 8,8 procent om man tittar på hela väljarkåren.

Personer som är lite yngre (30-49 år) och personer som är pensionärer verkar ha större benägenhet att rösta på SD.

Den grupp som rubriceras som “arbetare” har en tydlig benägenhet att rösta på SD. 12,3 procent av dem är ju klart över genomsnittet.

Män är också klart mer benägna att rösta på SD än kvinnor. 12 procent av dem. Allra mest män över 50. Om man jämför staplar får man än mer intrycket av ett mansparti. Kanske inte så förvånande runt ett parti där den manliga partiledaren är tydligt involverad i kvinnoförbundet. Ett kvinnoförbund som går till val på att inskränka aborträtten!

Gruppen LO-väljare har också en stor benägenhet att rösta på SD.

Den mest intressanta gruppen jag fick fram vid denna koll är yngre män, som nämligen har en större benägenhet att rösta på både SD och miljöpartiet!

I andra fall så är det nämligen så att det nästan aldrig är så att vi och Sd är gynnade av samma grupper. Av någon o-ut-grundlig anledning.

Man får ju lätt för sig att SD mest gynnas av yngre personer i hantverksyrken som inte direkt rosar marknaden inom sina egna yrken eftersom de har lite av attityden “bry sig, det får andra göra” (om vad deras chef ber dem om t.ex.). Eller “läsa på, det får andra göra”, för all del. Teser de gärna dryftar med polarna över ölen på fredagkvällen. Inget större fel på det om de förmått höja sig över den nivån när man frågar dem nyktra och utsövda vid lunchtid på måndagen veckan därpå. Men det gör de inte.

Det sorgliga är att jag hittar ingenting på Opinion.se som motsäger den bilden.

Och det tycker jag är riktigt riktigt sorgligt.

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s