Överdrifter och subjektivitet

En fråga man  får vara beredd på som feminist, inte minst från liberalt håll, är att de undrar om man inte ska anställa folk beroende på kompetens och inte beroende på kön. Vilket bland annat är anledningen till att de flesta liberaler är strikt emot alla typer av kvotering. En person ska anställas, till exempel i en bolagsstyrelse, beroende på kompetens och inte på kön. Hävdar de. En inställning jag i grunden håller med om. Deras resonemang skulle alltså hålla, om det inte vore för en liten liten detalj. Eller okej, två detaljer.

Glashissen/Glastaket. Och genus.

Om vi tar dem i tur och ordning. Glashissen och glastaket. Vad dessa båda företeelser (som alltså hör ihop) handlar om är att män befordras, inte beroende på att de är kompetenta i sitt arbete utan beroende på att de är män. Inte sällan trots deras (bristande) kompetens endast i kraft av sitt kön. Och kvinnor förfördelas när det kommer till bolagsstyrelser, trots deras kompetens. Det är alltså glastaket. Den osynliga makten som lyfter män (glashissen) i karriären och håller ned kvinnor (glastaket).

Den andra punkten i resonemanget är då detta med genus. Så som personer som Yvonne Hirdman och Fanny Ambjörnsson visat för hugade svenska läsare/forskare och Magnus Betnér visat för den bredare publiken, där inslaget i en stor portion humor, finns det idag oerhört mycket som tyder på att mycket av det vi förväntar oss av kvinnor respektive män har liten eller ingen koppling till hur kvinnor och män verkligen beter sig.

I arbetet med min egen C-uppsats då för sju år sedan upptäckte jag själv bland annat att när man ber folk att beskriva exempelvis de kvinnliga lärare de haft svävar de ofta på målet. Män beskrivs som roligare (av någon anledning) men sedan är det stopp. Ungefär så. Dessutom är det ett välkänt faktum att när vi sitter några grabbar och snackar så tenderar vi att prata väldigt generaliserande om kvinnor är, och omvänt.

Om ett företags verksamhet vänder sig till både kvinnor och män (och det gör väl de flesta?) ska det alltså finnas både kvinnor och män i bolagets ledande funktioner. Detta för att man “i huset” ska ha kunskap om hur kunderna faktiskt fungerar. Om en styrelse bestående av 20 personer består av enbart män är det mycket troligt att kvinnosynen under styrelsemötena blir generaliserande och fördomsfull. Vilket riskerar företagens långsiktiga lönsamhet (det är inte lönsamt att vara fördomsfull om hälften av kunderna).

Varför är det då inte fler kvinnor i styrelserna, om de är bra för företagets lönsamhet. Pengar brukar väl företag begripa sig på. Sedan är det ju den lilla detaljen (fler sådana) att människan är ett bekvämt vanedjur plus då tidigare nämnda glastak/glashiss.

De kvinnor som blir tillfrågade har alltså en låg tanke om sin egen kapacitet i bolagsstyrelsen och tackar därför ofta nej. Eftersom det är bara män i många bolagsstyrelser har styrelsen dessutom ofta en fördomsfull uppfattning om kvinnor och vilken roll de eventuellt kan ha i styrelsen.

I det läget kan det faktiskt vara en bra idé att putta företagen åt rätt håll, exempelvis genom att säga att det ska vara minst 15% kvinnor i styrelsen. Den vägen får de styrelser som inte är uppe i det redan (vilket är fasaväckande många) en spark i ändan att släppa in de första kvinnorna. När man väl är över den tröskeln är det mycket troligt att det kommer att bli långt mer än 15% bara av sig själv. Samma sak gäller även åt andra hållet, om vi tänker oss ett bolag med bara kvinnor i styrelsen.

Här måste man ju också nämna Marry Karra, som GM hade modet att anställa som VD. Något som ser ut att bli en succé.

Inte minst liberaler och konservativa förutsätter alltså att alla bolagsstyrelser besätts av övermänniskor utan fördomar och mänskliga svagheter. Vilket naturligtvis inte stämmer.

Så visst kan det behövas en feministisk regering i höst.

Och den gröna ideologin är feministisk.

Så visst vill jag se en grön regering i höst!

(Det var inte det jag skulle skriva om, men mer om detta i nästa inlägg).

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s