Endast ena sidan av saken

I fredagens Svenska Dagblad framför tre representanter för något som kallas Näringslivets Transportråd sin oro över att den kilometerskatt som bland annat miljöpartiet och vänsterpartiet vill införa ska påverka svensk industri och dess konkurrenskraft.

Låt mig nu avslöja två saker runt a) Näringslivets transportråd b)dagens infrastrukturpolitik.

För det första. Näringslivets transportråd. Näringslivets transportråd är en sammanslutning där styrelsen består av ett antal representanter från våra största tillverkningsindustrier. Det finns inte ett enda åkeri med i sammanslutningen som också helt öppet säger sig vilja företräda godskundernas röst i debatten.

För det andra. Av någon för mig okänd anledning är många utländska åkerier i praktiken skattesubventionerade i dagens Sverige. Industrier eller andra större företag med stora transportbehov kan alltså idag spara stora summor pengar på att inte välja den lösningen som är bäst för det lokala näringslivet och bäst för miljön (samtidigt! för säkerhetsskull…) nämligen att ta den långa transporten på tåg och sedan ha lokala åkerier som tar transporten i slutet. Istället anställer man någon från forna Östeuropa som får mindre lön (eftersom han knappt jobbat i Sverige) och som dessutom kan bli ännu billigare eftersom han är skatterabatterad. Om man den vägen drar svensk transportnäring i putten struntar uppdragsgivarna blankt i.

Skatterabatten jag talar om är att Svenska Åkerier betalar en vägavgift baserad på hur mycket de kör. Detsamma gäller lastbilschaufförer från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Luxemburg. För er som undrar varför det ständigt kommer en Polsk eller Tjeckisk lastbilschafför till erat jobb och inte en Dansk eller Tysk har ni alltså svaret här.

Vad åtminstone vi i miljöpartiet vill se är en kilometerskatt som gäller alla lastbilar som kör i Sverige, enligt Tysk modell. En skatt som alltså skulle ersätta den nuvarande vägavgiften för svenska åkerier

Alltså, ärade Truckers, om ni vill ha bort den snedvridna konkurrensen mellan utländska (med vissa undantag då) åkerier och er själva, så är faktiskt ett steg i rätt riktning att rösta på miljöpartiet (vet inte hur det är med vänstern och sossarna, men kan mycket väl funka där också).

Det trodde ni inte va?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s