Solidaritet

Solidaritet är ett ord jag tycker att det är väldigt tråkigt att det pratas så lite om. Delvis eftersom det innebär att folk inte begriper vad det betyder. Faktiskt inte heller har kollat i en ordbok.

Det gäller även folk som man tror skulle begripa bättre, som högt uppsatta inom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till exempel.

Det är också synd att det pratas så lite om det eftersom solidaritet och dess stora betydelse inom socialismen och även den gröna rörelsen har ett viktigt budskap.

Ensam är INTE stark

Om du kan uträtta väldigt mycket, som du uppfattar på egen hand, så beror det på att du inte är medveten om hur många det är som faktiskt hjälper dig på vägen. Vilket också gör att en konsekvens av detta är att om alla de runt dig som stöttat dig genom alla år plötsligt av någon anledning får för sig att inte stötta dig, då märker du hur pass stark en ensam person är.

Ser man på det på det viset. Hur mycket, eller rättare sagt hur lite, en ensam person faktiskt kan uträtta, då inser man vikten av vänner, lojala medarbetare på jobbet med mera med mera.

Solidaritet betyder ordagrant “göra gemensam sak  med”. Alla politiker är alltså solidariska. Frågan är med vem och vilka!!! Alltså inte om utan hur.

Om Sveriges hela maktelit till exempel är solidariska med varandra. De som har den politiska makten bara lyssnar på de som har den ekonomiska makten och de som har den mediala makten bara gör några enstaka försök att granska dessa båda, men egentligen är mer intresserade av att gå på de senares fester och vara kompis med politikerna (för att den vägen få lite makt själva också), så innebär ju det att merparten av befolkningen lämnas utanför och i sticket.

Denna stora del av befolkningen kommer då att känna sig mer och mer undanskuffad, utanför och mer eller mindre värdelös. Lösningen stavas då naturligtvis inte att peka finger åt en minoritet inom den egna gruppen (vilket är Sverigedemokraternas “lösning” på problemet). Det resulterar bara i att den stora delen av befolkningen som inte har någon makt får ännu mindre makt, eftersom de tjafsar med varandra istället för att gå ihop.

Nu kommer vi till den viktiga grunden till solidaritetsbegreppet, och varför just socialismen och solidariteten hör ihop.

Tillsammans i en grupp är man stark!!

Det är inte särskilt komplicerat. Om 12 personer jobbar på ett vårdföretag som har en chef som är ett ägg, kan inte var och en protestera särskilt högljutt. Men om de tar hjälp av facket och går i strejk, då är det chefen som faktiskt inte har några andra möjligheter än att börja förhandla. Eller säga upp alla 12 och därmed stå utan företag (och pratar vi privat vårdgivare är det sista ett dyrt alternativ!!).

Det är grunden till solidariteten. Men jag tycker faktiskt man kan ta med en annan sida av myntet också. Varför ska man vara solidarisk med någon som inte är solidarisk med dig?

Jag ser ingen anledning att vara det, om jag ska vara ärlig. Absolut NOLL!!

Jag ser ingen anledning till att rösta på ett parti som vill försämra mina möjligheter att få ett jobb genom att begränsa arbetsförmedlingens möjligheter att hjälpa mig, som tycker det är en jättebra idé att låta mig jobba gratis på ett företag och ge mig en svältinkomst, som vill sätta krokben för människor som valde ett hantverksjobb 15 år gamla att ändra sitt yrkesval senare i livet, som tycker det är viktigare att deras städerska får lönen skattesubventionerad än att jag har tak över huvudet.

De är solidariska med sina polare som vill berusa sig på sin egen makt men skiter i att de få faktiskt struntar i hur 9 av 10 människor runt omkring dem har det. Jag tillhör dessa 9 människor. Jag ser faktiskt ingen anledning att hjälpa er trampa på mig. Jag gör inte det.

Jag vill få hjälp att skaffa mig ett jobb (man får inte ett jobb i dagens Sverige, men man kan få hjälp att skaffa ett). Ett jobb som ger mig en lön jag kan leva på, ett jobb som hjälper mig att förverkliga mina drömmar. Inte en sysselsättning  där jag får slavarbeta för en svältlön!

Det är därför antalet personer sysselsatta enligt FAS 3 som röstade borgerligt i valet är lätträknade. En del är så besvikna att de röstade på SD. Och SD vill för all del också avskaffa FAS 3. Men man får med en hel del otrevligheter med den rösten. Det är på grund av detta med lönen som S idé om jobb inom vården och skolan (inklusive vaktmästeri, lokalvård, personalrestauranger och liknande får man förmoda) är en lååångt bättre idé än FAS 3.

Låt oss på samhällets “botten” gå samman istället för att peka finger på varandra!

Låt oss vara solidariska med varandra!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s