Det var det där med koll…

Sveriges bostadssituation är en enda röra. Totalt kaos. Inte minst situationen på hyresmarknaden och situationen för ungdomar och andra nyetablerade på bostadsmarknaden.

I Norrtälje kommun, där jag bor, är situationen ska vi säga inte helt under kontroll. Kötiden till en lägenhet i Norrtälje är över 10 år. Totalt i kommunen, inklusive orter som Rimbo och Hallstavik, är kötiden något kortare. Så den Stockholmare som upptäcker de goda bussförbindelserna mellan Norrtälje och Stockholm och då omedelbart tänker sig att hitta en lägenhet i Norrtälje och jobba i Stockholm kommer att bli besvikna. Det är inte precis lätt.

Detta drabbar inte minst landets unga. Enligt den debattartikel som är anledningen till att jag skriver detta är det över 400 000 unga som skulle behöva en förstabostad men inte får det. I hela landet då. Inte i Norrtälje kommun. Eftersom jobbsituationen för många av dem är osäker, liksom att många bor själv, är det svårt att få lån till en bostadsrätt eller villa, speciellt när priserna stigit.

Två av Sverigedemokraternas frontnamn i Norrtälje, Mikael Strandman och Sune Rehnberg, har funderat på det här. Och naturligtvis sett till att hålla sig inom den pyttetrånga åsiktskorridoren som nämnda parti har. Har Jimmie Åkesson i intervjuerna börjat tala sig varm för en modern variant av Per-Albin hus är det självklart det de föreslår. http://norrteljetidning.se/debatt/1.2908901-los-bostadsbrist-med-billiga-villor

400 hus i Norrtälje kommun som byggs nya och där man med hjälp av subventioner får ned byggnationskostnaden till mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Då bör en familj bestående av två heltidsanställda utan problem klara lånen. Anser det.

Absolut. De har också rätt i att det satsas alldeles för mycket på bostäder dit dessa 400 000 inte kan flytta.

Problemet är att merparten av de 400 000 personerna som behöver bostad är personer som bor själva, jobbar deltid, studerar och tar småjobb eller jobbar i perioder och ser sig omkring i världen när de nu har möjlighet innan de får barn och familj. Inte sällan flera av de faktorer jag nämner ovan. De som hittat någon att leva med och där bägge har jobb har inga större problem att hitta en passande bostadsrätt, vågar jag påstå. De utgör inget problem. Gör en sökning på t.ex. hemnet på tvåor i Norrtälje kommun för under 2 miljoner. Du hittar en del. Och den gruppen som utgör problemet, som alltså bör vara målgruppen, de är för att uttrycka det milt inte direkt bankernas drömkunder. Och av anledningar som gör att jag har rakt inga planer på att klandra bankerna!! Det är alltså hyresrätter som behöver byggas. Se samtidigt gärna över regelverket kring det som kallas egenförvaltning, det borde kunna vara ett bra sätt att pressa hyrorna.

Så, för att i runda tal 10 000 personer som inte klarar att köpa en bostad eftersom de inte får lån ska kunna flytta hemifrån genom att man subventionerar byggandet av 400 villor??? Det låter precis som att man subventionerar husbyggande för väletablerade familjer med föräldrar i 40-årsåldern med 22-åringar som behöver flytta hemifrån som svepskäl. Alltså precis det de vänder sig emot i artikeln.

Kan det vara så enkelt att de inte har riktig koll?.

Och om de nu inte riktigt har koll, utan försöker ändra verkligheten när kartan och verkligheten skiljer, kan det vara fler saker de inte har riktig koll på då?

Migrationspolitiken till exempel? Eller miljöpolitiken? Eller demokratibegreppet?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s