Jag ska be om att få opponera mig

Det finns ett antal bilar runt om i världen som brukar klassas som vackra och det finns ett antal bilar som har rykte om sig att vara fruktansvärt fula och/eller tråkiga.

Grejen är att det är frågan om åsikter. Utseende är en smakfråga. Så man får tycka olika. Det gör också att man måste vara försiktig när man bedömer en bil utifrån utseendet för man måste vara beredd på att andra kan tycka annorlunda. Svenska journalister är t.ex. överlag positivt inställda till Peugeots design. Teamet bakom engelska motormagasinet och TV-programmet Top Gear är inte lika entusiastiska. Milt uttryckt.

För en tid sedan gjorde jag mitt bästa för att ta heder och ära av Marianne Sterner i det att hon la så mycket krut på att berömma utseendet på Mercedes C-klass. Bilen är snygg, men inte så det tar andan ur en och dessutom har den andra kvalitéer som förtjänar att uppmärksammas också (som att den är större, säkrare – och lättare! – än sin föregångare). 

När jag nu berört utseende och Peugeot ska ju också nämnas hur imponerad jag blev av senaste generationen Peugeot 308 och inte minst dess interiördesign. Utsidan däremot är lite slätstruken. Sedan jag satt i Peugeoten har jag kört en relativt ny Volkswagen Golf och kan inse att det är helt enkelt så att gällande mode när det kommer till interiördesign faller mig i smaken. Även om man naturligtvis kan lyckas olika bra. Toyota Auris och Ford Focus är två exempel där de inte riktigt fått till det. 

Men nu tänker jag komma till någonting där jag verkligen, för att återgå till rubriken, vill opponera mig mot de vanligaste åsikterna. Bilar där jag tycker tvärt emot den gällande uppfattningen.

Till att börja med: Aston Martin. Inte minst DB7 var en oerhört vacker bil när den kom 1993, som ni kan se på följande länk https://goo.gl/UiXTeo. Lite slätstruken kanske, inte minst baklamporna som är snudd på tråkiga, men helheten är väldigt lyckad. Men titta sedan på Aston Martin Vanquish från 2012 https://goo.gl/2asEm5. Det är 19 år mellan bilarna. Och även om Vanquish är lite mer vågad i formerna kommer jag inte ifrån att jag bara vill gäspa. Så här ser alla Aston Martin ut. Hopplöst tråkigt.

Därefter: MacLaren MP4-12c/650s/570s.  https://goo.gl/VgDGP8. Ja de är vansinnigt lika och i synnerhet MP4-12c är väldigt mjukt och snällt formgiven vilket inte minst Top Gear retar sig på. Men det är det som är poängen med dem. Inte minst med MP4-12C är liksom hela poängen med bilen att den är inte gjord för att köra på tvären med, den är inte gjord för att se fräck ut på en affisch, den är gjord för att vem som helst ska kunna köra sinnesjukt fort i den. Den är, i likhet med en F1-bil, inte gjord för att se snabb ut på en affisch, den är gjord för att vara sanslöst snabb och inte göra något väsen av sig. Jag gillar det!

Lamborghini: Jag har haft det tveksamma nöjet att se en i verkligheten för några år sedan och för mig känns den bara disharmonisk och plottrig i designen. Gillar den inte alls!

Porsche Panamera. https://goo.gl/ZFZpkG Det har inte gått ett inslag i Top Gear där den varit med där de inte kommenterade hur fruktansvärt ful de tycker att den är. Jag har sett den några gånger i verkligheten numera och jag måste säga att jag gillar den. Som en modern tolkning inte bara av en större Porsche 911 utan även amerikanare från sent 1940-tal eller varför inte vår svenska Volvo PV eller Saab 900 (främst originalet från 1978).

Och komna så här långt måste jag faktiskt fråga vad så många motorjournalister och biltokar har emot halvkombis. Exakt samma utseende. Liten bagagelucka och superlativen haglar, stor bagagelucka och invektiven haglar. Varför?

Ett annat sådant exempel där halvkombiutseendet har blivit oerhört lyckat är BMWs GT-modeller. Hårt kritiserade för sitt utseende men vet ni vad? För en tid sedan så såg jag en BMW 3-serien GT och den är, på fullaste allvar, så snygg att det tar andan ur mig. Riktig nackvridare. https://goo.gl/3WlKcS Vilket inte är så illa med tanke på att vi pratar en vanlig halvstor halvkombi. Okej en ganska dyr sådan, men i alla fall.

Så här är faktiskt en stor synpunkt jag har på många av mina medbiltokar i bland annat Sverige. Åsiktskorridoren när det kommer till någonting så subjektivt som utseende är faktiskt skrämmande smal!

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag ska be om att få opponera mig

  1. Mattias F skriver:

    Man kan ju också nämna ”Il Monstro” från början av 90-talet. Av flera föreslagna formgivningar valde Alfa Romeo den som bröt mot flest traditionella skönhetsideal, eftersom ”fulheten” gav modellen högre uppmärksamhetsvärde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s